Trüf Mantarı Nedir?

04.04.2022
by Mush Mantar
trüf mantarı

TRÜF MANTARI

                 

Bilinen bir diğer tabiriyle “KARA ELMAS”, Trüf mantarı oldukça popüler bir besindir. Kokusu, tadı nasıldır ve faydaları nelerdir merak ediyorsanız hemen okumaya başlayın.

Trüf Mantarı Nedir?

 

Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ila 20 cm toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Yoğun kokusunun yanında eşsiz bir aromaya sahiptir. Dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır. Pek çok yerde yetişen trüf mantarı başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir. Türkiye’de ise doğada kendi halinde yetişmekle birlikte çiftlik bazında üretim yeni yeni başlamaktadır. Trüf mantarının gelişmesi için hassas bir doğal dengeye ihtiyaç vardır ve yaz sağanakları, uygun ölçüde nem sağladığından trüf için idealdir. Trüf mantarı en yoğun tadını tazeyken sunar. Suyla temas etmemesine dikkat edilmelidir, çünkü üzerine değen su, trüfün çürümesine neden olmaktadır.

Trüf Mantarı Türleri Nelerdir?

 

Trüf Mantarının Siyah ve Beyaz olmak üzere iki çeşidi bulunur. Aynı zamanda siyah trüf yetiştiği mevsime göre yaz ve kış trüfü olarak ikiye ayrılır.

Tuber Magnatum(Beyaz Trüf): Beyaz trüf mantarı olarak da anılan yalnızca İtalya’da ve Balkan yarımadasında doğal olarak yetişen yoğun kokulu ve patates görünümünde bir mantardır. Dünyada fiyatı en yüksek olan mantardır. Ekim ve kasım aylarında toplanır.

Tuber Melanosporum(Siyah Trüf): Fransızların ünlü karaelmas mantarı olarak da bilinen siyah trüf, Fransa, İspanya ve İtalya’da yetişmektedir. Yoğun kokuludur. İçi kahverengi-beyaz damarlı bir yapıdadır. Aralık ve mart ayları arasında çıkar. Yağı, votkası ve sosu üretilir.

Tuber Brumale(Siyah Trüf): Siyah trüfün bir türü olup kış trüfü olarak da anılan aynı koşulları taşıyan bölgelerde, kasım ve şubat aylarında yetişmektedir.

Tuber Aestivum(Siyah Trüf): Yaz trüfü de denen tür, Akdeniz’e kıyısı olan hemen bütün ülkelerde yetişir. Ayrıca Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde, Batı Rusya’da ve Kaliforniya’da da doğal olarak yetişmektedir. Mayıs ve ağustos ayları arasında toplanır. Dünyada en çok tüketilen trüf mantarı budur.

Trüf Mantarı Nerelerde Kullanılır?

 

Trüf mantarı baskın bir lezzete sahip olması sebebiyle rendelenerek aroma verici olarak kullanılır. Makarnalara, yumurtalara ve et yemeklerine lezzetli bir aroma katar. Ayrıca zeytinyağı içerisine bir miktar trüf rendeleyerek yemeklerinize ve salatalarınıza ekstra lezzet katabilirsiniz.

Trüf Mantarının Faydaları Nelerdir?

 

Etten daha değerli proteine sahip: Trüf mantarı, protein yönünden çok zengin bir besindir. Öyle ki etten daha değerli protein değerlerine sahiptir.

 

Kolesterolü dengeliyor: Doymamış yağ ve protein açısından çok zengin bir besin olan trüf mantarı, kolesterolü dengeleyici özelliğe sahiptir.

 

Göz hastalıklarına iyi geliyor: Özel karışımlar halinde de tüketilen trüf mantarı, frenk maydanozu ve akdiken yaprağı ile karıştırılarak tüketildiğinde göz hastalıklarına iyi gelmektedir.

 

Omuriliği güçlendiriyor: Şahtere otu ile karışım halinde tüketildiğinde, omuriliği güçlendirici etki göstermektedir.

                                                                         

Lif kaynağıdır: Uzun süre tokluk hissi veren trüf mantarı, yüksek lif oranı sayesinde vejetaryen ve diyet beslenme tipleri için idealdir. Trüf mantarının afrodizyak etkisi de vardır.

 

Kaynak: https://www.haberler.com/haberler/truf-mantari-nedir-truf-mantarinin-faydalari-ve-13168163-h aberi/

 

Trüf Mantarlı Makarna Tarifi

 

Malzemeler;

200 gr Tavuk Göğsü

 1 çay kaşığı soğan tozu

 1 çay kaşığı sarımsak tozu

3 dal taze kekik 200-250 gr spagetti

 3 yemek kaşığı krema

1 tatlı kaşığı parmesan

 Taze Trüf Mantarı

 Tuz

 Karabiber

 3 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Yapılışı;

Bir tencerenin içerisine su ve tuz koyup kaynamaya bırakın.

Kaynayan suya makarnaları atıp pişirin.

Tavuğu yağlı kağıtla birlikte tezgahın üzerine alın.

 Üzerine bir tane daha yağlı kağıt serin ve bir merdane ya da oklava yardımıyla hafifçe döverek açın ve inceltin.

Tavuğu bir kaseye alın.

Üzerine pulbiber, kekik, soğan tozu, sarımsak tozu, tarhun, tuz ve karabiber ilave edin.

 Bu sırada, tavuklu makarnayı pişireceğiniz tencereyi ocağa alın ve altını açın. Baharatlardan sonra, tavuğun üzerinden zeytinyağı gezdirin ve elinizle birlikte malzemeleri tavuğun her iki tarafına da güzelce yedirin.

Tencere iyice ısınınca tavuğu içerisine bırakın ve kasede kalan zeytinyağlı sosunu da üzerinden gezdirin.

Bir tarafı pişince diğer tarafını çevirin ve her iki tarafını, toplamda 8-9 dakika pişirin.

 Makarnanın suyunu süzün.

Pişen tavuğu bir kenara alın ve biraz dinlendirin.

Aynı tencerenin içerisine tereyağını alın. İçerisine kremayı ve ayırdığınız makarna sosunu ilave edip güzelce karıştırın.

Biraz daha tuz ilavesi yapın ve haşlanan makarnayı da sosun içerisine aktarın.

 Her şeyi güzelce karıştırın. Bu noktada, eğer ihtiyaç görürseniz makarna suyundan biraz daha ilave edebilirsiniz.

 1-2 dakika daha pişirip tencerenin altını kapatın.

Tavuğu servis tabağına alın.

Makarnanın suyundan bir bardak alın ve bir kenara ayırın.

Üzerinden makarnayı bırakın.

Trüf mantarını, rendenin dilimli tarafı ile halkalar halinde dilimleyin.

Mantarı da makarnanın üzerinden bırakın.

Servis edebilirsiniz, afiyet olsun….

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/ha... 9.html

 

 

Comments

No posts found

Write a review